marți, 14 aprilie 2015

PARTE DIN POVESTE

           Poveștile aduse înaintea copiilor au o magie aparte. Ei au mereu tendința extraordinară de a întrerupe povestea, fie din mirare, atunci când nu înțeleg deplin intâmplarea,  fie din emoția participării atunci când firul poveștii îi fură până la uitarea de sine!
  Să spui copiilor o poveste, nu e complicat! Există atâtea feluri calde în care îi poți aduce aventurile dinainte-i!  În ceea ce mă privește, cel mai bogat fel este cel în care transformi povestea într-o experiență, atunci când copilul devine participant direct în contextul propus de basm.
   Am văzut deseori copii timizi, copii veniți cu sfială, nesiguri în mijlocul unei adunăări prea mari de oameni, dar care, în timpul spectacolului,  au devenit brusc îndrăzneți, participativi, atenți la nevoile celorlalți ( personajelor din poveste), susținători ai binelui, implicați atât de tare, încât lumea se redefinea prin harta realității scenice, iar ei, copiii, trăiau intens și direct, o situație de viață fantastică, în care înțelegea că e parte din poveste, parte din întreg.
     Militez, cu sufletul și cu fapta, pentru contextele aranjate astfel încât poveștile să devină jocuri vii, teren de explorare a unor realități uluitoare pentru cei care azi sunt copii. Îmi place să le educăm capacitatea de a face, de a acționa, de a se implica, de a interveni, de a se plia pe realitățile închipuite ca și pe cele vizibile..
„Să nu-i educăm pe copiii noştri pentru lumea de azi. Această lume nu va mai exista când ei vor fi mai mari, şi nimic nu ne va permite să ştim cum va fi lumea lor.” ( Montessori)

luni, 16 februarie 2015

LA LUCRU CA ȘI FEL DE A FI

Întotdeauna mi-a plăcut munca mea. Mi-a adus mereu bucuria de a transfigura realitățile, de a metamorfoza, de a traduce închipuiri. Și mai mult, de a căuta cum să oferi experiențe și emoții celor de lângă tine. Am lucrat fără să avem un program de muncă, pentru că lucrul pe care îl facem e să ne exersăm continuu sufletele spre a dărui. E un exercițiu de viață, uneori ca o mângâiere, alteori ca o sfâșiere, dar mereu înălțător.
Și în jocul acesta am alături oameni. Oameni frumoși, care îmi sunt alături în a trăi un vis și cărora le mulțumesc: Gabriel Montescu, Montescu Carmen, Adrian Stavian ( Head Music Production), Irina Aboaice, Andreea Simion, Theodora Mototolea, Catalin Zaharia, Filip Diana Constantina, Paula Toma, Ionut Iurea, Raluca Mares, Banciu Andreea, Besnea Stefan-Antonio. Ei sunt cei care susțin nebunia tuturor proceselor in realizarea reprezentațiilor - procese de constructie, de realizare, de fixare, de evaluare, de reprezentare ( de la idee, scenariu, costume, decoruri, păpuși, partea audio, mânuire, joc, până la ” cum am fi putut face mai bine?”) - toate acestea într-o formă de teatru independent, în care singura formă de bugetare este cea realizată din ceea ce jucăm înaintea voastră.
Toate acestea, pentru că visăm mereu ca fiecare întâlnire cu voi, să fie o experiență emoțională bogată, vie, adevărată. Așa cum cred că ar trebui să fie întreaga viață. Mă înclin înaintea voastră, cu sufletul larg deschis. Mulțumesc!